Tryffel surprise AIP

 • 20 st
0.5 satsjordmandelmassa
1 satstryffelbas
kokossmör
kokosflingor (valfritt)
skal av apelsin (valfritt)

Gör så här

 1. Rulla små bollar av jordmandelmassan, ca 1 cm i diameter. Ställ in i kylen, så att de blir hårda.
 2. Gör i ordning tryffelbasen, men använd endast en dadel (eller uteslut helt), eftersom jordmandelmassan redan är söt. Tillsätt också en extra matsked med kokosgrädde. Smaksätt med kakao (EJ aip), carob, apelsin, saffran, något annat eller inget alls 🙂
 3. Ta fram tryffelbasen och ställ den i rumstemperatur någon timme innan den ska användas, så att den inte är för hård.
 4. Klä mandelmassabollarna i ett tunt lager av tryffel, en par, tre mm tjockt, genom att skrapa ”skal” med hjälp av en tesked, lägga i dem och sedan klä in dem. Det är lite pilligt i början, men tryffelmassan är formbar utan att smälta, så man får till tekniken så småningom. Ställ in dem i kylen tills de blivit kalla och någorlunda hårda.
 5. Förslag till glasyr:
  1. Kokossmör med finhackade kokosflingor, apelsinskrap ovanpå
  2. Kokossmör med finhackade kokosflingor, apelsin i glasyren
  3. Kokossmör med hackade, rostade jordmandlar ovanpå

Kommentar

Glasyr 1 och 2: 1 dl kokossmör och 1 dl kokosflingor. Lägg kokosflingorna i mixern och sätt på puls några gånger, för att få ner dem i storlek. Blanda ner i kokossmöret som gått några sekunder i mikron. Tryfflarna behöver vara riktigt kalla och glasyren knappt ljummen, då funkar det bäst att släppa ner dem och fiska upp med gaffel och låta rinna av innan de läggs i form. Om glasyren är för varm, så blir den för tunn och dessutom börjar tryffeln smälta en aning, vilket gör det svårt att få glasyren att fästa. Det går också att rulla tryffeln snabbt i lite kokosmjöl för att hjälpa glasyren att fästa, men blir det för kallt eller varmt, börja om istället 🙂 Blanda ner ca 1 tsk apelsinskrap i glasyren eller strö den ovanpå varje tryffel istället. Denna variant av glasyr blir lite tjockare, av förklarliga skäl.

Glasyr 3: Lägg kokossmör i mikron och se till att det blir knappt ljummet, precis så att det börjar smälta. Doppa tryffeln i kokossmöret och lägg i form. Strö över rostade, hakade jordmandlar. Denna variant av glasyr blir tunn, om man hellre gillar det.

Idéerna är många, har inte haft tid att testa fler än dessa 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s