Lakritsremmar Paleo

 ~1 kg  bananer utan skal
 1 msk, drygt  lakritspulver
 2 tsk  havssalt (smaka av!), går förstås att utesluta om man vill ha sötlakrits
 1-2 msk  kokossocker (valfritt, blir förstås godare med)
 kokossocker att rulla i

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 100 grader.
  2. Mixa bananerna så att det blir en slät smet och häll i en kastrull som är åtminstone dubbelt så hög/stor som smeten fyller.
  3. Koka upp långsamt och låt puttra och reducera i ca 1.5 timme, då knappt hälften är kvar. Lägg på ett lock på glänt då det stänker ganska mycket. Rör då och då, så att det inte bränner fast i botten. Efter ca en halvtimme börjar smeten dela sig och bli grynig och då fastnar den lättare, så då behöver man röra oftare.
  4. När det känns som att det börjar bli dags (risk att den bränns fast i botten ofta), vispa ner lakritspulvret och saltet. Smaka av lite i taget, så att det blir lagom. Tänk också på att smeten kommer att reducera ytterligare när den sätts in i ugnen.
  5. Bred ut smeten på bakplåtspapper, ca 3 mm tjockt. (1 kg bananer blir ca 1 plåt + 1/3-dels plåt) och ställ in i ugnen i ca 3 timmar. Håll koll så att den inte torkar/blir för torr.
  6. Sänk därefter värmen till 50 grader, så blir det lättare att hålla koll. Det ska gå att ta tag i kanterna och rulla, typ rulltårta, så den får inte bli ”knastertorr”. Är den dessutom lite seg i mitten, så blir det lättare att få rullen att hålla ihop, men det är en smaksak hur pass seg man vill ha den.
  7. När den är klar, strö ca 1-2 msk kokossocker över (för en hel plåt) och rulla därefter ihop den till en ”rulltårta”. Strö lite socker på bakplåtspappret och rulla rullen i det, så att det blir lite socker på utsidan också.
  8. Klipp därefter i bitar av önskad storlek.
  9. Förvaras i kylen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s